Αγορά secondhand ρούχων

Τι είναι τα μαγαζιά secondhand ρούχων- Thrift Shops;

Είναι καταστήματα τα οποία αγοράζουν και έπειτα μεταπωλούν μεταχειρισμένα- vintage ρούχα είτε από ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται πια είτε από καταστήματα- βιοτεχνίες που δεν είναι σε λειτουργία πλέον και έχουν απόθεμα στις αποθήκες τους.

Είναι νέα τάση;

Όχι. Μπορεί να είναι της μόδας οι  vintage επιλογές τα τελευταία χρόνια, όμως οι ρίζες της επανάχρησης ρούχων εντοπίζονται πολλά χρόνια πίσω όπου τα μεταχειρισμένα ρούχα περνούσαν από γενιά σε γενιά.  

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το εμπόριο μεταχειρισμένων ρούχων έδειξε μεγάλη άνθιση κατά το διάστημα της Βιομηχανικής Επανάστασης λόγω της αύξησης των πληθυσμού στα αστικά κέντρα. Ένας αξιοσημείωτος τόπος αγοράς μεταχειρισμένων ρούχων ήταν στην η περιοχή Houndsditch του Λονδίνου όπου έμποροι πήγαιναν πόρτα-πόρτα ζητώντας ρούχα ώστε να τα μεταπωλήσουν.

Τι μπορείς να βρεις σε ένα Thrift Shop;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ρούχων σε τέτοιου είδους καταστήματα, από μπλούζες, παντελόνια μέχρι και επίσημη ενδυμασία (σακάκια- ταγέρ). Τα προϊόντα διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και για όλες τις ηλικίες και τα φύλα. Επιπλέον πέρα από προϊόντα ένδυσης, μπορείς να βρεις αξεσουάρ όπως τσάντες, ζώνες κτλ. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως κάθε προϊόν που υπάρχει μέσα σε ένα Thrift Shop είναι μοναδικό.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα:

Η μόδα είναι μια τεράστια βιομηχανία η οποία όμως κάθε χρόνο επιβαρύνει το περιβάλλον. Σύμφωνα με αναλύσεις του Business Inside, η βιομηχανία μόδας ευθύνεται για:

  • Μεγάλο μέρος της μόλυνσης των υδάτων
  • Το 10% των παγκόσμιων εκπομπών CO2
  • Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 85%, των υφασμάτων καταλήγει στις χωματερές.

Με την  αγορά ρούχων από ένα Thrift Shop βοηθάμε στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Με την επανάχρηση ρούχων, καλύπτουμε ανάγκες ένδυσης με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται η παραγωγή νέων προϊόντων, πράγμα που σημαίνει λιγότερη εξόρυξη νέων πόρων και χρήση περαιτέρω ενέργειας. 

Ο Greek Eco Project στηρίζει μαγαζιά πώλησης μεταχειρισμένων ρούχων. Ήδη έχουμε οργανώσει την δράση «Upcycle It» σε συνεργασία με το κατάστημα secondhand ρούχων «Cirkel» στην Καλαμαριά.

Με την σειρά σας, σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα πετάξετε ένα ρούχο ή θα αποφασίσετε να αγοράσετε από μαγαζιά fast fashion.

Κείμενο: Παυλίδης Στάθης