ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Ο σύλλογος Greek Eco Project οραματίζεται έναν κόσμο, όπου ο άνθρωπος θα ζει σε απόλυτη ισορροπία και σύνδεση με το φυσικό του “σπίτι”. Για να επιτύχουμε το όραμά μας χρειαζόμαστε τόλμη, συνεργασία, σεβασμό, υπευθυνότητα και αισιοδοξία.

Ο απώτερος στόχος του Greek Eco Project είναι η δημιουργία ενός πολυδιάστατου οικολογικού πάρκου, μοναδικού στο είδος του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης μικρών και μεγάλων, μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης.

Το πάρκο θα είναι 100% ενεργειακά αυτόνομο, από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με κήπους, λίμνες, ανοιχτούς παιχνιδότοπους, ειδικά διαμορφωμένους χώρους για κατοικίδια και ευχάριστες γωνίες επικοινωνίας, όπου θα αποτελεί και το κέντρο δράσης του Greek Eco Project.

Εδώ θα πραγματοποιούνται δεκάδες δράσεις οικολογικού χαρακτήρα, ανοιχτές προς το κοινό: Εκθέσεις, Επιστημονικές ημερίδες και εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά σεμινάρια, Διαδραστικά παιχνίδια οικολογικής αυτογνωσίας, Κυψέλες Τέχνης με καλλιτεχνικά δημιουργήματα από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, Εργαστήρια, Παρουσιάσεις βιβλίων.

Σκοπός μας είναι να συν-δημιουργήσουμε ένα οικολογικό πάρκο βιωματικής εκπαίδευσης και αναψυχής, απευθυνόμενο σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένα κέντρο υλοποίησης ιδεών για την προστασία του περιβάλλοντος, όπου θα συνδράμουν όλοι με το λιθαράκι τους στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής για έναν πιο πράσινο πλανήτη. Έναν τόπο έμπνευσης και εκπαίδευσης, ένα πρότυπο οικολογικής συμπεριφοράς.

Τι θα βλέπουν οι επισκέπτες στο πάρκο:

• Μεσογειακά ενδημικά φυτά και δέντρα εδώδιμα, αειθαλή και φυλλοβόλα. Έμφαση στην βιοποικιλότητα, το μικροκλίμα
• Λαχανόκηπους – εκμάθηση φυσικής βιολογικής καλλιέργειας για όλες τις ηλικίες
• Φυσικές λίμνες
• Βοτανικό κήπο με φαρμακευτικά πολυετή βότανα γηγενή
• Καλυμμένα περάσματα – πέργολες με αναρριχώμενα φυτά, κληματαριές
• Φυσικά υλικά, χωμάτινα μονοπάτια σε οργανικά σχήματα, φυσικές διαδρομές, ράμπες. Πρόσβαση παντού για άτομα με ειδικές ανάγκες
• Μονοπάτια για συγκράτηση υγρασίας και συλλογή νερού / αναγέννηση εδάφους με μεθόδους περμακουλτούρας ξηρικό σε εύφορο με κατάλληλες διαμορφώσεις. Προστασία υδάτινων πόρων και συλλογή βρόχινου νερού
• Φυσικά διαμορφωμένους χώρους παιχνιδιού με φυσικά υλικά
• Παιδικές χαρές ενταγμένες στο περιβάλλον για βιωματική περιβαλλοντική μάθηση. Μέσα από ποικιλία φυσικών υλικών, ανάγλυφου εδάφους και της φύτευσης δίνονται ευκαιρίες εξερεύνησης
• Μεγάλο ελεύθερο χώρο κατοικίδιων ζώων, προστατευόμενο από τον υπόλοιπο πάρκο με φυσικό φράχτη
• Κτήριο με παθητικά θερμικά κέρδη. Νότια σκίαστρα. Βιοκλιματικό σχεδιασμό. Ενεργειακή αυτονομία
• Καμπύλοι όγκοι που αγκαλιάζουν τους επισκέπτες και προσελκύουν στις δράσεις. Βιοκλιματικός σχεδιασμός
• Φυτευτές στέγες, υπόσκαφα τμήματα, πράσινοι φυτευτοί τοίχοι
• Φυσικά οικολογικά υλικά: Πηλός, γαιόσακκοι, ξύλο, καλάμια, πέτρα, άχυρο, μαλλί, ξυλλόμαλλο
• Τοπικά υλικά χαμηλής εμπεριεχόμενης ενέργειας, ανακυκλώσιμα, αφομοιώσιμα, μηδενικών ρύπων, διαπνέοντα, μη τοξικά
• Αειφόρο, βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων σε επαφή με τη γη και τη φύση
• ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΜΑΤΩΝ με χρήση λίμνης καθίζησης και απορρόφησης του βιολογικού φορτίου, από σειρά χαμηλών φυτών, θάμνων και καλαμιών. Αποδομή του βιολογικού φορτίου χωρίς άλλα απόβλητα και οσμές. Μειώνει την υγρασία και παράγει κομπόστ και ξυλεία, χρήσιμα για τα κτίρια αλλά και για τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες του πάρκου

Νιώθεις κι εσύ πως ήρθε η ώρα να προστατέψεις έμπρακτα το φυσικό σου “σπίτι”;

Βοήθησέ μας να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας.

Γίνε Μέλος – Γίνε Εθελοντής – Κάνε Δωρεά

Πως θα γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα;

Με τη δική σας ενεργή συμμετοχή, την υποστήριξη χορηγών κοινωνικής ευθύνης και κοινοτικά προγράμματα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε projects όπως:

🌳Περιβαλλοντικές δράσεις με τη συμμετοχή σας, όπως καθαρισμοί ακτών και θαλασσών, δενδροφυτεύσεις, αναπλάσεις πάρκων, δημιουργίες έργων τέχνης από άχρηστα αντικείμενα.

🌳Ενημέρωση μέσα από προγράμματα γνωριμίας και εκδρομές για τις προστατευόμενες περιοχές..

🌳Δημιουργικά παιχνίδια, μαθήματα παρατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων και επιστήμης των πολιτών

🌳Συνεργασίες με δημόσιους φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις, ντόπιο πληθυσμό, μαθητές, αγρότες, κτηνοτρόφους και επιστήμονες, ώστε να ακούγεται η γνώμη όλων και να προτείνονται λύσεις βασισμένες στη Φύση.

🌳Οικολογική αφύπνιση και περιβαλλοντική εκπαίδευση σε ενήλικους και παιδιά.

🌳Πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας- επανάχρησης και ανακύκλωσης.

🌳Προώθηση ιδεών μείωσης της υπερκατανάλωσης, προσωπικής μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και προτίμησης τοπικών προϊόντων.