Η Θαλάσσια ρύπανση σήμερα

Όλοι έχουμε ακούσει την φράση «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε Θάλασσες και Ακτές», ωστόσο πολλές φορές η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Η θαλάσσια ρύπανση είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό που επιβαρύνει τόσο την υγεία του άνθρωπου, όσο και την θαλάσσια βιοποικιλότητα. Πλαστικά απόβλητα, χημικά και πετρελαιοκηλίδες είναι μόνο κάποια από τα παραδείγματα.  

Όμως πόσοι από εμάς έχουμε επίγνωση της εικόνας του θαλάσσιου βυθού; Μία ματιά κάτω από την επιφάνια θα μας έκανε να αντικρίσουμε αυτό:

Πολλά θαλάσσια πλάσματα όπως οι χελώνες, τα ψάρια, τα πουλιά παγιδεύονται στο πλαστικό με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται. Αυτό οδηγεί στην διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος και στην μείωση της βιοποικιλότητας. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στην εξαφάνιση τους. Ο βυθός όμως δεν είναι ο μόνος που επηρεάζεται. Εξίσου επηρεάζεται και ο άνθρωπος. Τα πλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εθελοντικές πρωτοβουλίες καθαρισμού του θαλάσσιου βυθού και των παραλιών είναι ζωτικής σημασίας. Δημιουργούν ένα πιο υγιές  θαλάσσιο περιβάλλον για όλους, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν  μία συλλογική συνείδηση για την περιβαλλοντική μας ευθύνη.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο συμπέρασμα πως ήρθε ο καιρός να δώσουμε μάχη για ένα καθαρότερο πιο βιώσιμο μέλλον καθώς η θαλάσσια ρύπανση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς κινδύνους της σύγχρονης εποχής Οι εθελοντικές πρωτοβουλίες  διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Γίνε μέρος της λύσης της ρύπανσης των θαλασσών:

https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/BlueHalkidiki 

*Πηγή Φωτογραφιών : Νικόλας Σαμαράς