«Κυκλική οικονομία (Upcycling)»

Τι είναι;

Η κυκλική οικονομία είναι ένα «Πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης.

Αποτελεί την διαδικασία μετατροπής και μεταποίησης παλιών προϊόντων των οποίων ο κύκλος ζωής έχει κλείσει ή προϊόντων που δεν είναι πλέον επιθυμητά από τον κάτοχό τους, σε μια νέα μορφή έτοιμη για χρήση.

Είναι το ίδιο με την Ανακύκλωση;

Όχι, καθώς υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Η ανακύκλωση είναι το τελικό στάδιο της κυκλικής οικονομίας.

Κατά την ανακύκλωση το προϊόν αποσυντίθεται στις πρώτες ύλες με κύριο στόχο την δημιουργία νέων προϊόντων προς χρήση. Όταν αποσυντίθεται, πολλές από τις ύλες, δεν χρειάζονται και καταλήγουν να είναι απόβλητα.

Στην κυκλική οικονομία το προϊόν δημιουργείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να μεταποιηθεί για να χρησιμοποιηθεί ως καινούργιο, επιμηκύνοντας- παρατείνοντας όσο γίνεται τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.  

Ο δικός μας τρόπος κυκλικής οικονομίας

Στον πολυχώρο του OKTHESS, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους SKG Makers, έχουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο όπου ενημερώνουμε για την κυκλική οικονομία.

Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και έπειτα να εκπαιδευτούμε επαρκώς τόσο στην χρήση όσο και στην εκπαίδευση πάνω στα μηχανήματα επεξεργασίας πλαστικών.

Αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο για να προσεγγίσουμε στην συνέχεια, μαθητές σχολείων και να τους διαδώσουμε το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας, μέσω πρακτικών εργαστηρίων πλαστικού.

                       Συλλέγουμε τα πλαστικά καπάκια και τους δίνουμε νέα μορφή.

Προσκαλούμε το κοινό να συλλέγει τα πλαστικά καπάκια αλλά ακόμη παραπέρα στην δημιουργική απασχόληση μέσω της επεξεργασίας αυτών των πρώτων υλών, δίνοντάς τους μια νέα ζωή μέσα από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων όπως σουβέρ, γλαστράκια, χάρακες κ.α.

Αν θέλεις και εσύ να δοκιμάσεις την εμπειρία του εργαστηρίου πλαστικού, επικοινώνησε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.  

Για να ενημερώνεσαι για δράσεις του οργανισμού μας μπορείς να μας ακολουθήσεις στα social όπως επίσης να γίνεις ενεργό μέλος της ομάδας μας κάνοντας εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://greekecoproject.gr/donation/