Ο υγρότοπος του Αγίου Μάμα (Natura 2000)

Ο μήνας Φεβρουάριος ξεκίνησε και την δεύτερη κιόλας ημέρα του γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Τι είναι;

Υγρότοπος, κατά την εδαφολογία ή υδροβιότοπος, κατά την βιολογία, είναι ένα μέρος στο οποίο λιμνάζουν ρηχά νερά είτε συνεχόμενα είτε περιοδικά. Φυσικά το μέρος αυτό μπορεί και να μην καλύπτεται από νερό, όμως το έδαφός του παραμένει υγρό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην Χαλκιδική, στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Κασσάνδρας βρίσκεται η λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα, ένας υγρότοπος που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 καθώς εκεί ζουν και αναπαράγονται μερικά προστατευόμενα είδη.  

Pancratium maritimum

Η σημασία του υγροτόπου του Αγίου Μάμα είναι ύψιστη καθώς αποτελεί καταφύγιο για έναν μεγάλο αριθμό πτηνών, περισσότερα από 160 είδη, που φωλιάζουν και αναπαράγονται εκεί.

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν

  • η βαρβάρα,
  • η αβοκέτα,
  • το ευρωπαϊκό φοινικόπτερο
  • και φυσικά, τα είδη χάρη στα οποία χαρακτηρίστηκε η εν λόγω περιοχή ως Natura,  που είναι ο καλαμοκανάς, το νεροχελίδονο και η λεπτομύτα.

Το πρόβλημα της περιοχής όμως, εντοπίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

 Ενώ νομικά απαγορεύεται η εγκατάσταση κατασκευών στην περιοχή, υπάρχουν beach bars τα οποία με τις δραστηριότητές τους αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο, δημιουργώντας δρόμους για πρόσβαση μέσα στις αμμοθίνες, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, ηχορύπανση και αφήνοντας ένα μεγάλο όγκο σκουπιδιών πίσω τους.

 Πλήθος τουριστών που καταφτάνει  με τα αυτοκίνητά  του, διαταράσσει την ησυχία του υγροτόπου, γεγονός που τρομάζει και διώχνει τους ιπτάμενους θαμώνες. Επίσης πολλοί απερίσκεπτοι θαμώνες ποδοπατούν τις φωλιές των πτηνών που είναι χτισμένες στην άμμο.

O οργανισμός Greek Eco Project θέλοντας να προσφέρει την βοήθειά του στο σημαντικό αυτό ζήτημα, έχει διοργανώσει δράσεις καθαρισμού του υγροτόπου του Αγίου Μάμα.

Για να ενημερώνεσαι για δράσεις του οργανισμού μας μπορείς να μας ακολουθήσεις στα social όπως επίσης να γίνεις ενεργό μέλος της ομάδας μας κάνοντας εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://greekecoproject.gr/donation/ 

Κείμενο: Παυλίδης Στάθης