Erasmus+ Eco Facilitation
5–13 Μαΐου 2026
7 μέρες, 22 συμμετέχοντες, 2 facilitators και ένα μικρό χωριό της Ισπανίας.
Κάπου στη Γαλικία, και πιο συγκεκριμένα στη Vilaboa, συναντηθήκαμε youth workers, εκπαιδευτές και άτομα που νοιάζονται βαθιά για το περιβάλλον, με έναν κοινό στόχο: να μάθουμε πώς η εκπαίδευση στη φύση και το non-formal education μπορούν να δημιουργήσουν πιο δυνατές και βιώσιμες κοινότητες.
Για εφτά ημέρες απομακρυνθήκαμε από την ένταση της καθημερινότητας και ξαναήρθαμε σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον γύρω μας. Μέσα από πεζοπορίες, outdoor activities, energisers και βιωματικά εργαστήρια, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να επιβραδύνουμε και να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας.
Από την πρώτη κιόλας μέρα, μέσα από team bonding activities και energisers, η δυναμική της ομάδας γινόταν όλο και πιο δυνατή. Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και εμπειρίες άρχισαν να συνδέονται ουσιαστικά μεταξύ τους.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να εφαρμόσετε και εσείς στις δικές σας κοινότητες:
Δραστηριότητες για παιδιά: Μαθαίνοντας μέσα από τη φύση
Μία από τις δραστηριότητες που μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη ως εκπαιδεύτρια που δουλεύει και με παιδιά ήταν η αναγνώριση πατημασιών και φυτών μέσα στο δάσος.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες αναγνώρισης των ιχνών που αφήνουν τα ζώα της περιοχής, οι συμμετέχοντες δεν μαθαίνουν μόνο ποια ζώα ζουν γύρω τους, αλλά και πώς να παρατηρούν πιο προσεκτικά το περιβάλλον τους. Είναι μια δραστηριότητα που καλλιεργεί την περιέργεια, τη σύνδεση με τη φύση και τη συνειδητοποίηση ότι ακόμα και τα πιο μικρά ίχνη γύρω μας αφηγούνται μια ιστορία.
Και αυτό είναι κάτι που συχνά ξεχνάμε ως ενήλικες: να παρατηρούμε.
Δραστηριότητες για ενήλικες: World Café
Μία ακόμη δραστηριότητα που ξεχώρισα ήταν το World Café, μια μέθοδος που δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία όχι μόνο να μπουν στον ρόλο του facilitator, αλλά και να εξερευνήσουν διαφορετικές απόψεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα.
Σε διαφορετικά τραπέζια υπήρχαν ερωτήσεις σχετικές με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη βιωσιμότητα. Οι συμμετέχοντες σε ομάδες συζητούσαν, αντάλλασσαν εμπειρίες και προβληματισμούς, ενώ ο host κάθε τραπεζιού κατέγραφε όσα ακούγονταν. Στο τέλος, οι ιδέες και τα συμπεράσματα κάθε ομάδας παρουσιάζονταν σε όλους.
Έτσι οι συμμετέχοντες αποκτούν σφαιρική γνώση και ακούν διαφορετικές απόψεις για θέματα όπως η βιωσιμότητα.
Seed Bombing: Μια μικρή πράξη με μεγάλο αντίκτυπο
Η Γαλικία πλήττεται συχνά από πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ο ευκάλυπτος αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο δέντρο. Για αυτόν τον λόγο, σε πολλές περιοχές πραγματοποιούνται αποψιλώσεις ευκαλύπτων.
Και κάπου εκεί έρχεται το seed bombing.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι ομάδες δημιουργούν μικρές μπάλες από πηλό, χώμα και νερό, γεμισμένες με σπόρους φυτών κατάλληλων για την περιοχή. Αφού στεγνώσουν για μερικές ημέρες, οι seed bombs πετιούνται σε αποψιλωμένες ή καμένες εκτάσεις, με στόχο να βοηθήσουν τη φύση να αναγεννηθεί.
Πρόκειται για μια απλή αλλά πολύ ουσιαστική πρακτική, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, μια χώρα που επίσης δοκιμάζεται κάθε χρόνο από καταστροφικές φωτιές.
Μέσα σε αυτή τη μία εβδομάδα μάθαμε δραστηριότητες, τεχνικές facilitation και εργαλεία που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει στη δική του κοινότητα.
Γνωρίσαμε τη Γαλικία, την κουλτούρα της, τα τοπικά φαγητά, τη φύση και κυρίως τους ανθρώπους της.
Ένα θερμό ευχαριστώ στην ομάδα του Ticket2Europe, που με τόση αγάπη και υπομονή μας υποδέχθηκε και μας έδειξε, μέσα από μεθόδους non-formal education, πόσο δυνατή μπορεί να είναι η μάθηση όταν συνδέεται με τη φύση και την ανθρώπινη εμπειρία.
Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Rootera, που αποτέλεσε τον sending organisation μου και μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω αυτή την εμπειρία.
