5 Δεκεμβρίου “Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού”

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα social media και ολόκληρος ο κόσμος του διαδικτύου, κατακλύζεται απο άρθρα και δημοσιεύσεις εκατοντάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο, οι οποίοι γιορτάζουν με τον τρόπο τους την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού όπως αυτή έχει οριστεί απο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Γιορτάζουν την άτυπη συμφωνία τους για την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου. Γιορτάζουν τη δέσμευσή τους για ένα καλύτερο αύριο. Δύσκολο να μην το παρατήρησες! Ωστόσο, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει εθελοντισμός και ποια τα οφέλη του? Έχεις αναλογιστεί ποτέ το μέγεθος της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την προσδοκία ανταλλάγματος?

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή! 

Εθελοντισμός σημαίνει ανιδιοτέλεια, ενσυναίσθηση, προσφορά. Σε μια εποχή που κυριαρχούν τα υλιστικά πρότυπα και ο ανταγωνισμός, η εθελοντική δράση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση. Πόσο δύσκολο είναι, άραγε, να αφήσεις στην άκρη το “εγώ” σου και να αναζητήσεις τρόπους διαφυγής από την επιφανειακή και παθητική αντιμετώπιση της ζωής? Η ελεύθερη βούληση και η ειλικρινής διάθεση για συνεισφορά είναι αυτά που θα δημιουργήσουν τις στέρεες βάσεις για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη. Λένε ότι ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Είναι μια πράξη εμπνευσμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπευθυνότητα, την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη.

Με την συμμετοχή σου σε εθελοντικές δράσεις, μαθαίνεις την αξία της ζωής, μαθαίνεις να σκέφτεσαι, να πράττεις. Μαθαίνεις την αξία του να προσφέρεις κάτι χωρίς να αναζητάς και να απαιτείς κάποιο αντάλλαγμα. Ανταμοιβή για τον εθελοντή είναι η ίδια η προσφορά, η επίτευξη του εκάστοτε στόχου. Ανταμοιβή είναι η εσωτερική ικανοποίηση και το χαμόγελου που σχηματίζεται δειλά στο πρόσωπο. Πέρα από τη μεγάλη συνεισφορά στην κοινωνία, τα οφέλη για τον ίδιο τον εθελοντή είναι αναρίθμητα. Ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις και αποκτά εμπειρία πάνω σε διάφορους τομείς. Ανακαλύπτει στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας σαν άλλος ταξιδιώτης. Αναπτύσσει γερές φιλίες και σχέσεις εμπιστοσύνης που αντέχουν στο χρόνο.

Εσύ είσαι έτοιμος για όλα αυτά? Είσαι έτοιμος να ξεχάσεις το “εγώ” και να αγκαλιάσεις το ΕΜΕΙΣ? Είσαι έτοιμος να βγεις από το comfort zone σου και να δράσεις ουσιαστικά για το συνολικό καλό? Είσαι έτοιμος?

 Όσο υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν αναμμένη τη φλόγα της αγάπης, υπάρχει ελπίδα. ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ?!

 Ευγενία Τάγγα, Φιλόλογος

circle-cropped (1)

Φωτογραφίες από τις δράσεις του Greek Eco Project