Πλανήτης Πυρ και Μανία

Πλανήτης πυρ και μανία

🌡️Κλιματική Αλλαγή

Κάθε χρόνο ο  πλανήτης μας πλήττεται από όλο και υψηλότερες θερμοκρασίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και οι επιστήμονες εκφράζουν συνεχώς τις ανησυχίες τους για τα επόμενα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες σε όλο τον κόσμο βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα καλοκαίρια, αλλά πλέον και οι χειμώνες γίνονται όλο και πιο ζεστοί.

Ακόμα και οι περιοχές που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το κρύο, παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη θερμοκρασία.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης και σε περιοχές που υπάρχουν παγετώνες, όπως η Γροιλανδία, που θεωρείται επίσης το «Σημείο Μηδέν» για τις συνέπειες της τήξης των πάγων από την επιστημονική κοινότητα.

Από το 1990 έως σήμερα, 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τις αρκτικές περιοχές του πλανήτη έχουν λιώσει και μάλιστα σήμερα αυτό συμβαίνει με ρυθμό κατά 57% ταχύτερο, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Ως αποτέλεσμα, η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 3,5 εκατοστά.

 

🔥Υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη δηλώνει μία ειδική περίπτωση κλιματικής μεταβολής και αναφέρεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της γης.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες της ΔΕΑΚ, η θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1.4 – 5.8 °C εντός της χρονικής περιόδου 1990 και 2100.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύεται ετησίως από την υπηρεσία Copernicus Climate Change Service (C3S) της ΕΕ, ο Ιούνιος του 2022 μπήκε στη λίστα ως ο τρίτος πιο ζεστός Ιούνιος που καταγράφηκε παγκοσμίως. Όσο για το 2021, οι Ευρωπαίοι βίωσαν το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία με μια σειρά από πυρκαγιές, πλημμύρες και έντονους καύσωνες που έπληξαν την ήπειρο. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ήταν περίπου 1,0°C πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών και στην Ιταλία σημειώθηκαν θερμοκρασίες 48,8 βαθμών Κελσίου – πιθανό ρεκόρ για ολόκληρη την Ευρώπη.

 

❗Επιπτώσεις

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά μέρη του κόσμου, αποτελούν υψίστης σημασίας για τον άνθρωπο καθώς τα πράγματα προβλέπεται να γίνουν πολύ, πολύ άσχημα – και μάλιστα πολύ, πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό οικονομολόγο Ουμάιρ Χακ, ο αφανισμός συμβαίνει στ’ αλήθεια και με ξεκάθαρο τρόπο σε περιοχές του πλανήτη – και μας δείχνει ποια είναι τα όρια επιβίωσης του πολιτισμού μας. Τα όρια αυτά βρίσκονται κάπου μεταξύ των 40 και 50 βαθμών. Μετά από αυτό το σημείο, η ζωή όπως την ξέρουμε φτάνει στο τέλος της.

Ζώα όπως οι πολικές αρκούδες, που στηρίζονται στον μόνιμο πάγο για την επιβίωσή τους, καθώς εκεί δημιουργούν τα καταφύγιά τους και μεγαλώνουν τα μικρά τους, αναμένεται να επηρεαστούν δραματικά και να κινδυνεύσουν.

Στην περιοχή της Ινδικής Υποηπείρου, ο αφανισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όπου παρατηρείτε το φαινόμενο νεκρών αετών να πέφτουν από τον ουρανό, καθώς αδυνατούν πλέον να πετάξουν σε αυτές τις θερμοκρασίες.

Για τη στάθμη της θάλασσας, οι επιστήμονες μιλούν για άνοδο κατά πέντε εκατοστά ανά δεκαετία, με την περιοχή της Θεσσαλονίκης να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευάλωτες της Μεσογείου. Οι χώρες που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο όπως το Μπανγκλαντές, που ήδη υποφέρουν από ακραίες καταιγίδες και πλημμύρες, είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της αύξησης των θερμοκρασιών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Επίσης σταδιακά, όσοι άνθρωποι βρίσκονται τώρα σε περιοχές υφάλμυρου νερού, που είναι αλμυρό και γλυκό νερό, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, καθώς το έδαφος θα γίνει εντελώς αλατούχο και η γεωργική παραγωγικότητά τους θα μειωθεί, προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα.

🟢Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου  είναι μια απολύτως απαραίτητη φυσική διαδικασία, δίχως την οποία το πιο πιθανό είναι να μην υπήρχε ζωή στη Γη. Κι αυτό γιατί χάρη σε αυτό ο πλανήτης μας παραμένει θερμός και φιλόξενος.

Υπολογίζεται ότι χωρίς το φαινόμενο του θερμοκηπίου η Γη θα είχε μέση παγκόσμια θερμοκρασία γύρω στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Η Γη δέχεται μεγάλα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας. Ένα μέρος της ακτινοβολίας αυτής απορροφάται από το έδαφος και την ατμόσφαιρα, ενώ το υπόλοιπο διαφεύγει στο διάστημα.

Πολλές φορές λανθασμένα “κατηγορούμε” το φαινόμενο του θερμοκηπίου για την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν αναφερόμαστε στο φαινόμενο αυτό καθ’ αυτό, αλλά στην έξαρση του, η οποία οφείλεται κατά βάση στην ανθρώπινη δραστηριότητα και τη συνακόλουθη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια η αλματώδης αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, η αύξηση του αριθμού των οχημάτων και η αλόγιστη έκλυση χλωροφθορανθράκων έχουν αυξήσει σημαντικά τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσών της ακτινοβολίας που απορροφάται και άρα την αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία αποσυντονίζει την ισορροπία του κλίματος πάνω στη γη.

🕳️Τρύπα του όζοντος

Το όζον είναι ένα φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα και σχηματίζει τη στιβάδα του όζοντος ή οζονόσφαιρα, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας στην οποία το ατμοσφαιρικό όζον είναι πιο συγκεντρωμένο.

Η σημασία του για τη ζωή στον πλανήτη είναι σημαντική, καθώς απορροφά τη βλαβερή και επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου που διαφορετικά θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στη βιόσφαιρα.

Τρύπα του όζοντος ονομάζεται η περιοχή της ατμόσφαιρας της Γης στην οποία υπάρχει μείωση της συγκέντρωσης των αερίων του όζοντος και ανακαλύφθηκε το 1985. Είναι πιο έντονο στην περιοχή της Ανταρκτικής και επηρεάζει κυρίως χώρες όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Χιλή.

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος είναι συνέπεια της ρύπανσης των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα, οι οποίες καταστρέφουν το όζον πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να αναγεννηθεί. Ως αποτέλεσμα, οι υπεριώδεις ακτίνες φθάνουν στην επιφάνεια της Γης, απειλώντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον – τα ζώα και τα φυτά.

💡Λύσεις

Η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι να σταματήσει η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Φυσικά, το ανθρώπινο είδος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αυτή την περίοδο του χρόνου, οι θερμοκρασίες είναι κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από την Προβιομηχανική εποχή.

Βασικός παράγοντας είναι ο «σύγχρονος» τρόπος ζωής και οι τεράστιες ποσότητες εκπομπών ενέργειας που διοχετεύουμε στο πλανήτη μας.

Βέβαια, ακόμα κι αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε όλες τις εκπομπές μας αύριο, ο πλανήτης έχει την ικανότητα να θεραπευτεί αλλά κάτι τέτοιο θα κρατούσε πολύ καιρό καπώς θα έπρεπε να ανακάμψει από τα αέρια του θερμοκηπίου που βρίσκονται ήδη στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές που συμβαίνουν τώρα και να σχεδιάσουμε το μέλλον για να περιορίσουμε τη μεγαλύτερη ζημία που μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

Το βασικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως καμία ατομική ενέργεια δεν είναι ασήμαντη!

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε – και πρέπει – να κάνουμε για να κάνουμε τον κόσμο μας λιγότερο ενεργοβόρο και πιο φιλικό προς το κλίμα.

Κινήσεις όπως:

·        Οι έξυπνες αγορές καθημερινών προϊόντων και η ανακύκλωση αυτών.

Να είσαι επιλεκτικός με τις συσκευασίες και να αποφεύγεις το πλαστικό. Αγόρασε προϊόντα σε ανακυκλώσιμη ή λιπασματοποιημένη συσκευασία και χρησιμοποίησε πάνινες τσάντες για την μεταφορά.

·        Εξοικονόμησε ενέργεια μέσα στο σπίτι.

Μην αφήνεις μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή σε κατάσταση. Η απενεργοποίηση και αποσύνδεση συσκευών μπορεί να μειώσει το ετήσιο ενεργειακό κόστος του σπιτιού σου έως και 10%.

·        Μην σπαταλάς νερό.

Κλείσε τη βρύση ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου, καθώς ξυρίζεσαι και καθώς σαπουνίζεις τα πιάτα σου – αυτό θα εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού.

·        Μείωσε τον θερμοστάτη του σπιτιού και απομόνωσε τα χρήσιμα σώματα.

Η μείωση του θερμοστάτη κατά 1°C θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό ενέργειας της οικογένειάς σου κατά 10% – και ο καθορισμός χαμηλότερης θερμοκρασίας τη νύχτα και όταν είσαι εκτός σπιτιού θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό. Επίσης μπορείς να κρατήσεις ενεργά το σώματα στους πιο συχνά επισκέψιμους χώρους του σπιτιού.

·        Φρόντισε τα δάση!

Τα δάση διαδραματίζουν μοναδικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος. Από τη μία πλευρά, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου όταν τα δέντρα κόβονται ή αποσυντίθενται ή όταν το έδαφος από κάτω διαταράσσεται, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη, και από την άλλη πλευρά, τα δάση συλλαμβάνουν αέρια του θερμοκηπίου μέσω της φωτοσύνθεσης και βοηθούν επίσης στην ψύξη του πλανήτη. Αυτό τα καθιστά κρίσιμα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

·        Προστάτευσε τη θάλασσα!

Η θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας του πλανήτη μας καθώς όλη η βιοποικιλότητα της όπως οι ποσειδωνίες που αποτελούν τα υποθαλάσσια δάση μας και το πλαγκόν, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από αυτή που παράγουν όλα τα φυτά στην ξηρά μαζί.

Η θάλασσα επίσης λειτουργεί ως «ασπίδα» προστασίας στην κλιματική αλλαγή αφού απορροφά περίπου το 30% των εκπομπών CO2 που προκαλούνται από τον άνθρωπο και περισσότερο από το 90% της επιπλέον ζέστης που δημιουργείται από τις εκπομπές αυτές, περιορίζοντας τις συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό οφείλουμε να προστατεύουμε τις θάλασσες, να μην τις μεταχειριζόμαστε ως σκουπιδοφάγους και να τις κρατάμε υγιείς.