4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ”

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ"

Στις 4 Απριλίου γιορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα αδέσποτων με ένα και μοναδικό στόχο, να μη χρειάζεται στο μέλλον να υπάρχει η ημέρα αυτή.
Αδέσποτα ζώα συντροφιάς ονομάζονται οι γάτες και τα σκυλάκια που γεννήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν στον δρόμο δίχως να τους παρέχεται η απαραίτητη προστασία και φροντίδα για την επιβίωση τους.
Αυτοί οι τετράποδοι φίλοι μας που περιπλανούνται στους δρόμους είναι δυστυχώς μία αναπόσπαστη εικόνα που συναντάμε στην Ελλάδα και ένα φαινόμενο που κάθε χρόνο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ποια είναι όμως η πραγματική λύση του;
Σε μία χώρα όπου ο πληθυσμός των αδέσποτων υπολογίζεται σε 1,8 εκατομμύρια αδέσποτους σκύλους και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, συνυπολογίζοντας ότι περίπου το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει ήδη κάποιο κατοικίδιο ζώο συντροφιάς, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι συλλογικές.

Αύξηση των στειρώσεων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, καθώς τουλάχιστον το 70% των αδέσποτων σκύλων προέρχεται από γέννες δεσποζόμενων ή ημι-δεσποζόμενων σκύλων.

Αύξηση των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων. Οι φίλοι δεν αγοράζονται! Είναι αδύνατον να μην βρούμε τον πιστό μας φίλο ανάμεσα σε χιλιάδες μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, κουτάβια, ενήλικα ή υπερήλικα, «καθαρόαιαμα» ή «ημίαιμα» που βρίσκονται στην αναμονή.
Θέσπιση νομικής βοήθειας για την εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης ζώων. Δυστυχώς ένας μεγάλος αριθμός ζώων συντροφιάς ζει σε αντίξοες συνθήκες και είναι θύματα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης από ανθρώπινες ενέργειες. Η σωστή ενημέρωση για τις ανάγκες ενός κατοικιδίου και οι νομικές επιπτώσεις σε περίπτωση αμέλειας αυτών, είναι υψίστης σημασίας.

Ίσως το πιο σημαντικό όμως είναι η καλλιέργεια ζωοφιλικής παιδείας των παιδιών, της νέας γενιάς, γιατί αυτά είναι η ελπίδα μας στο μέλλον. Εάν καταφέρουμε λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να αγαπάνε όλα τα ζώα, να μάθουν τα δικαιώματα τους και να γνωρίσουν την ορθή προσέγγιση τους, τότε ίσως οδεύουμε σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Η 4 Απριλίου είναι μία ημέρα υπενθύμισης για ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί κάθε μέρα του χρόνου.

Μήπως ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε λοιπόν ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να κάνουμε την αλλαγή;

Ενημερωνόμαστε σωστά για διαθέσιμα προγράμματα φροντίδας των αδέσποτων στους δήμους μας και στηρίζουμε ενεργά το εθελοντικό έργο των φιλοζωικών σωματείων.